AD implementering 1

Domänen diginto.se kommer att implementeras från grunden i en virtualiserad nätverksmiljö med VirtualBox. Detta inkluderar routrar från Mikrotik och Windows-operativsystem. Routrarna hanterar nätverkstrafiken med statiska vägar till flera nätverk.

Obs: I det här avsnittet kommer flera olika begrepp att användas på engelska när översättningen till svenska inte räcker till.

Virtuella routrar

  1. Börja med att skapa en katalogstruktur för olika filer, som VMachines (där alla virtuella maskiner kommer att lagras) och VMsoftware (där ISO-filer och andra applikationer lagras).
  2. Registrera dig på Mikrotiks webbplats (mikrotik.com) eftersom det är det enda sättet att få gratis licenser för mjukvaran.
  3. Ladda sedan ner operativsystemet RouterOS (x86 cd image) och applikationen WinBox.
  4. Skapa nu tre virtuella maskiner i VirtualBox. besök https://digitekno.diginto.se/laborationsmiljo/vm-mikrotik/ om du behöver mer information.
  5. Se till att placera rätt alla adaptrar på routrarna.
Adapter 1 Adapter 2 Adapter 3 Adapter 4
Network Internal Internal Internal Brygged
ROS1 diginto techno WAN1
ROS2 google WAN2 WAN1
ROS3 ng WAN2 ed22

Windows Server virtuella maskiner

  1. Börja med att skapa virtuella maskiner med 2 CPU:er, 4 GB RAM och 30 GB lagringsutrymme, och placera dem i rätt delnät (dc1 och dc2 i diginto, dc3 i techno).
  2. När de virtuella maskinerna har skapats, ta bort Floppy från Boot Order och flytta längst ner i listan.
    Nätverket där dc1 och dc2 placeras kallas ”diginto” (Adapter 1 på båda).

Windows Server 2019 installation

På dc1 installeras Windows Server 2019 Standard Edition (Desktop Experience), medan dc2 får Standard Edition, vilket faktiskt är en ”core server” – en avskalad version.

Efter att operativsystemet har installerats bör servrarna konfigureras i VirtualBox för att starta från hårddisken istället för från CD/DVD-skivan.

För mer information om Windows Server 2019-installationer, besök https://digitekno.diginto.se/laborationsmiljo/vm-windows-server/ , men anpassa installationen med aktuella uppgifter.